Alltid viktigt att hålla rör fria från fett

Följde du med nyheten om en jättepropp som fanns i rörsystemet under Londons avlopp? Rörmokare hade kallats till en fastighet, där man hade fått stopp i sina avlopp. De gick in med en kamera för att se vad stoppet hade orsakats av, och häpnade över att det hade bildats en jättestor boll, helt och hållet åstadkommen av fett. Länge funderade man över hur man skulle kunna göra sig av med den, skulle man kunna spränga den? Till sist bestämde man sig för att helt enkelt avlägsna den och finns på museum. Det som den stora bollen som orsakade stopp i avloppet i London satte fingret på det som händer i de flesta avlopp runt om i västvärlden. Vi häller nämligen alltför mycket fett rakt ner i avloppet.

Spola rören med hett vatten

Har man råkat ut för stopp i avloppen kan man anlita ett företag som kommer och spolar rören med hett vatten. Om man själv har gjort allt man kan för att det inte ska bli stopp i avlopp; rensat bort allt hår, till exempel från golvbrunn i duschen, tagit bort matavfall som kan leta sig ner i avloppet, kanske ända sättet att komma till rätta med rören genom att be ett VVS-företag komma och spola rören rena från en massa smuts som kan orsaka stopp i avloppet.

Häll allt fett i soporna

Eftersom vi använder så mycket fett i matlagning, bör man se till att avlägsna det fettet innan det hamnar i disken. Torka alltid matporslin med ett hushållspapper – skölj inte tallrikarna, torka med papper i stället och släng sedan pappret. På samma sätt bör du göra med kastruller och stekpannor. Torka med papper och släng pappret. På så sätt slipper du få fett i avloppet som lägger sig som en otäck hinna inuti rören. Har du använt mycket fett, till exempel friterat mat eller efterrätter, bör du absolut inte hälla ut fettet i avloppet. Det bör du hälla i gamla burkar eller flaskor och slänga dem i soporna.

Anlita VVS-företag som underhåller rör

Om du är orolig för dina avlopp och att inte rören ska hålla, kan du anlita ett VVS-företag som kommer och håller koll på dina rör. Bor du exempelvis i Lund, i Skåne har du ett 100-tal rörmokare som du kan välja mellan. Om du inte känner till något företag som du kan anlita, kan du alltid googla "VVS Lund" för att få några förslag av Google på rörmokare som arbetar när dig i Lund, om det nu är där du behöver det. Annars skriver du in din egen ort i sökfältet. Ta sedan kontakt och be om offert och referenser. Anlita sedan den med bäst offert och bäst referenser.

7 Aug 2018