Är det svårt att hitta VVS-montör i Lund?

Oavsett om vattnet sprutar i hemmet och läget är akut eller om en badrumsrenovering planeras flera månader framöver så behövs kunnig personal inom VVS. Dessa hantverkare kallas i vanligt tal för ”rörmokare” även om deras yrkestitel är VVS-montörer. En undersökning visar att det inte är helt lätt att hitta dessa företag för de som bor i Lund.

Sökning på Google

Att ”Googla” fram den information man behöver är extremt vanligt. Varje dag genomförs tiotals miljoner sökningar via denna sökmotor. Många av de som söker personal inom VVS i Lund kommer därmed att gå denna väg. Men de som söker på ”VVS Lund” kommer delvis bli besviken.

Av de 10 första sökresultaten är det nämligen bara 5 som erbjuder montering och andra tjänster inom VVS mot privatpersoner. Orsaken är att även andra företag inom branschen presenteras. Här finns exempelvis stora grossister av VVS-material samt butiker som är återförsäljare av allt från rör till kakel.

Är det ett stort jobb som ska genomföras är det alltid bra att kontakta flera företag för att få ett så bra pris som möjligt. De som bor i Lund kan därmed behöva söka sig vidare till Googles andra sökresultatssida för att komma i kontakt med fler företag.

Google Maps

Googe Maps presenteras ofta högt upp i sökresultatet i det fall man genomför en lokal sökning (sökning med ortsnamn i). I detta fall presenteras en rad VVS-företag runt om i Lund. En enkel lista presenteras på 18 företag med namn, telefonnummer och länk till webbplats. Här finns alltså fler företag att kontakta. Men granskar man dessa lite mer noga visar det sig att alla knappast erbjuder VVS-tjänster. Ett av de företag som presenteras är ”Fotoautomaten Coop Konsum Lund”

Adwords

Via Adwords kan företag köpa reklam på enstaka ord eller fraser. När någon söker på Google visas reklam utifrån denna sökning. Vissa anser att denna reklam är irriterande men i andra fall kan det vara mycket fördelaktigt då man snabbt hittar vad man söker efter.

Men även här lyser VVS-företagen med sin frånvaro. Vanligtvis har Google fyra annonser i toppen, innan sökresultatet, men den som söker på ”VVS Lund” kommer se att maximalt två annonser visas. I vissa fall visas inte en enda. Av någon anledning anser företagen i området att det inte är värt att genomföra denna annonsering. Alternativt har de inte insett att konkurrensen på denna marknadsföringskanal är mycket liten. Oavsett kan inte konsumenten förlita sig på att hitta en montör via denna reklam.

Facebook

Söker man på Facebook visar sig samma ”dystra” resultat. Om man söker efter ”VVS Lund” presenteras sex företag. Men inget av dessa ligger i Lund. De ligger istället i Luleå, Kristianstad, Lappfjärd och Sandby. Orsaken är att Facebook enbart sorterar utifrån namn. De företag som har VVS samt ”Lund” i sitt företagsnamn presenteras. Därmed exempelvis företag med namn som ”Lundbergs VVS”. 

Är det då svårt att hitta VVS-montörer i Lund? Delvis. Det beror på vilken sökväg man väljer.

9 Apr 2017