Badrumsrenovering utan rörmokare?

En renovering som ligger rätt i tiden handlar om en badrumsrenovering. Många har drömmar om hur sitt badrum ska se ut och dessa skiljer sig väldigt mycket från hur andras drömmar ser ut. Det gör att badrummet ofta sätts i fokus vid inflyttningar. Köper man en lägenhet i Stockholm så är är badrummet ofta det första projekt man ger sig in i.

Är det då inte väldigt dyrt? Jo, förvisso, det kostar några kronor – men priset har kommit att sjunka ganska rejält i och med att man numera kan använda det så kallade rot-avdraget för att anlita de yrkesmän – rörmokare, elektriker, snickare och plattsättare – som behövs för en badrumsrenovering och genom detta dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Taket för rot-avdraget ligger på 50.000 kronor/år och person – är man två stycken vuxna och rot-berättigade i hushållet så har man således 100.000 kronor att röra sig under.

Hittills är alltså det mesta glasklart: vi vill ha badrum inredda i vår egen stil, vi vill genom badrummet sätta vår egen prägel på bostaden och i och med att rot-avdraget finns tillgängligt så behöver det inte bli så dyrt. Det fel som många gör dock – det kommer i två delar:

Konsekvenser av att inte anlita en rörmokare

Det första felet:

Du gör jobbet själv. Trots att rot-avdraget finns så genomför många sina renoveringar på egen hand. Då det kommer till badrummet så kan det vara en katastrof. Två områden sticker ut. Elektricitet och vatten. Det första får man inte ens göra – du kan inte dra in el och hålla på med installationer utan en behörig elektriker. Det är dels livsfarligt och dels så är det olagligt.

Fel nummer två:

Detta handlar till stor del om vilka konsekvenser som kan komma av att inte anlita en rörmokare. Du får hålla på med vatten utan att anlita en rörmokare i Stockholm – men du tar en väldigt stor risk i och med detta. Köket och badrummet är de vanligaste områdena då man talar om vattenskador och inte sällan så uppdagas det vid en utredning att en privatperson gjort det jobb en rörmokare borde anlitats för.

Här kan man sätta sig själv i en riktigt knivig situation då försäkringsbolag brukar ställa sig ovilliga att ersätta vattenskador orsakade av privatpersoner som, så att säga, lekt rörmokare. Det här kan även drabba grannarna; en vattenskada kan lätt sprida sig i en fastighet i Stockholm.

Totalentreprenad är en bra lösning

Elektriker och rörmokare bör vara med vid en badrumsrenovering och en lösning är att man sammankopplar dessa båda yrkesmän enligt så kallad totalentreprenad. Det vill säga; du anlitar en och samma firma för hela din badrumsrenovering och företaget i fråga ser till att både en behörig elektriker och en rörmokare närvarar. Här kan du även välja att inkludera snickare och plattsättare också.

Det många tar för givet att denna modell kostar mer pengar. Vår erfarenhet är dock den motsatta; initialt så kommer prislappen att vara högre än om man anlitar exempelvis en rörmokare från ett företag och en elektriker från en annan firma. I slutändan så brukar dock totalentreprenad dock löna sig då arbetet blir mer effektivt och där problem såsom sjukdagar inte påverkar lika mycket.

Och: ju mer du kan – och verkligen klarar! – att göra själv, desto billigare blir det. Men, som sagt, el och vatten bör du alltid överlåta till yrkesmän. 

21 Feb 2018