Håll avloppet fritt från hygienartiklar

Vad är det vanligaste orsaken till stopp i avloppet? Det handlar om att man spolar ner någonting som egentligen inte borde spolas ner. De flesta barnfamiljer kan nicka igenkännande i detta och här kan man samla historier om där allt från leksaksbilar, kritor, tandborstar till någon typ av mindre docka har hittats vid en rörinspektion och orsakat ett stopp. Barn är barn, eller hur?

Faktum är dock att många vuxna bör spetsa öronen i denna fråga också. Det handlar om att många vuxna är exakt lika goda kålsupare som barn: tamponger och bindor spolas ned, en näve med tvättlappar, matrester, olja som hälls ut och så vidare. Vi skulle nog säga att föräldrarna är värre än barnen och att man där inte har någonting annat än en ren flathet att skylla på. Det är lättare att hälla ut oljan från stekpannan i vasken än att hälla den i en tom mjölkförpackning, eller hur?

vatten i vasken

Bättre vanor vid tandborstning

Här krävs det en rejäl uppryckning och en bättre förståelse för att även andra kan drabbas av obehagliga överraskningar som förstör i vardagen. Det är inte bara stopp i hus som kan inträffa och där man som villaägare ofta själv får ta konsekvenserna. Vanligt är tyvärr att stammarna i en BRF eller en hyresfastighet drabbas av ideliga stopp och där man slutligen måste genomföra exempelvis ett stambyte eller en relining. Det vill man inte då båda dessa projekt kommer att påverka vardagen och den egna bekvämligheten.

Ser man detta ur ett ännu längre perspektiv så kan vi peka på den gigantiska fettklump som man hittade i London och som dels hade potential att få stadens avloppssystem att kollapsa och som dels innehöll så mycket bakterier att det fanns potentiell livsfara. Du - och alla vi andra - bidrar till detta genom att inte tänka oss för då vi använder toalett och handfat.

Det senare kan man även se ur ett annat, mer hälsosamt perspektiv samt ur ett mindre äckligt sådant. När använder du handfatet egentligen? Som allra mest då du borstar tänderna och sköter din övriga hygien. Allt detta kommer att leda till att handfatet pluggas igen och att du får rensa detta. Några konkreta tips gällande det och för att slippa stå med handskar och hink följer här:

  • Lyd din tandläkare: Det finns ett missförstånd som lever vidare år efter år. Detta gäller huruvida man ska spotta efter att man borstat sina tänder eller inte. Svaret är att du inte ska spotta. Det ger nämligen en bättre effekt och mer motståndskraft mot kariesangrepp än vad motsatsen ger. Det här är en samlad bild från tandläkare och detta från Kiruna till Solna. Behåll saliven och tandkrämen i munnen. Om det skulle kännas obehagligt och starkt så kan du, enligt tandläkare, prova att skölja lite lätt och sila tandkrämen mellan tänderna och spotta ut lite, lite grann. Den här frågan går alltså lite djupare än bara stopp i avloppet och rensning av handfatet. Tandläkare brukar faktiskt peka på att tänderna i Sverige är av sämre kvalitet än tidigare och att mycket av detta kommer av att vi har en sämre teknik vid tandborstning än förr. Kan man få en sådan positiv bieffekt av att inte spotta så måste det vara värt att prova, eller hur?
  • Skäggansning: Modet med skägg verkar aldrig nå sin kulmen och just skägget är en starkt bidragande orsak till varför ditt avlopp behöver rensas. Vårt råd är att du A) investerar i en trimmer som har en god uppsamlingsförmåga - och tömmer håret i skräphinken snarare än i handfatet. B) använd en bunke. Klipper du ditt skägg med en sax/nagelsax så bör du åtminstone hålla dig över en bunke som du kan tömma på samma sätt som din trimmer.
  • Byt tvål. Om du fortfarande trilskas med en tvål som inte är flytande så kanske det är läge att tänka om. Det tvålen du använder är dels mindre hygienisk och dels också en tvål som släpper ifrån sig större tvålrester/tvålbitar som fastnar i rören. Flytande tvål är bättre.

Lästips: Är en eltandborste bättre än en vanlig tandborste?

9 Nov 2018