Material i badrum som är lätta att hålla rent

När det kommer till badrumsrenoveringar kan man välja material som är mer eller mindre lätta att hålla rent. Motsägelsefullt nog, är trä till exempel mer bakterieavvisande än plast. Många vill till exempel inte använda en skärbräda av trä när det kommer till att stycka kött, utan väljer då i stället en skärbräda av plast, vilket man tror ska vara mer avvisande mot bakterierna, men det är helt fel. Träet är mer motståndskraftigt mot bakterier än plast.

Med den vetskapen, är plast inget bra material att använda i badrum. Ja, bara om du vill ha bakterier som lätt gror i badrummet. Ur bakteriesynpunkt är alltså träpaneler att föredra i badrum, men det innebär att du bör underhålla träet, då det är mer känsligt för vatten och fukt än andra material. När det kommer till vatten och fukt, klarar träet sig inte särskilt väl. Dock har vi bättre fläktar idag än bara för 30 år sedan. Med de nuvarande, effektiva fläktarna är det fullt möjligt att välja träpanel i våra badrum. 

Traditionsenligt med kakel och klinker i badrum

Av tradition väljer vi kakel och klinker i våra badrum, eftersom det är bakterie- och smutsavvisande. Mot väta och fukt står sig både kakel och klinker väldigt väl, men även metaller som mässing och rostfritt stål. Dock kan de materialen vara lite svåra att kombinera. Metall som materialval i badrum är ett bra val, men kanske kombineras bäst med träpanel i så fall att man vill ha metall som inredningsdetalj i badrummet. Vill du välja klinker eller kakel i badrum är det absolut något som vi rekommenderar som materialval.

Däremot avråder vi från att lägga det själv, om det nu inte råkar vara så att du är hantverkare och har kunskap om våtutrymmen. Det är nämligen mycket viktigt att få till lutning av badrumsgolv så att vattnet rinner ut i golvbrunnen och inte in mot vägg eller dusch. Så om vi konstaterat att du inte bör sätta kaklet eller klinkern själv, vilken plattsättare bör du välja?

Googla dig till rätt hantverkare

Varför inte googla plattsättare Stockholm och sedan ta kontakt med dem som dyker upp som förslag av Google? Ta sedan kontakt och med om offert och referenser. Referenserna är mycket viktiga med tanke på att välja någon som arbetar noggrant och effektivt. Särskilt när det kommer till plattsättning är noggrannhet en mycket viktig egenskap. Du vill ju inte ha plattor som sitter snett, eller hur? Hittar du något av de företagen som dyker upp på Google, som dessutom ger garanti på sitt arbete, kan du lugnt välja det. Den som kan ge garanti på sitt arbete eller de material som de arbetar med, innebär att de arbetar noggrant och är måna om att du ska få just material som är hållbara, och inte bara väljer något på måfå och som du inte vet hur länge det håller.

8 May 2018