När du behöver spola rören

Ibland när man behöver rensa sina avlopp är hemma, önskar man att man hade tillgång till en jättestor slang med massor med hett vatten som man kunde spola genom rören några gånger i månaden. Det är också det bästa som man kan göra för rörens skull och att de håller sig hållbara under en  längre tid. För att få till stånd en sådan genomsköljning bör man anlita en VVS-firma som har just sådan utrustning. Då kommer de i så fall ut med en bil, som innehåller hett vatten och en jätteslang som de kan köra ner i rören. Sedan spolar de rören fria från smuts, hårtestar, fettklumpar, men om det skulle vara så att rören är fulla med råttor eller rötter, då finns det inget hett vatten i världen som kan rå på en sådan sak.

Göra en relining

Om det inte fungerar med en genomspolning av rören, bör man genomföra en större renovering, som till exempel en relining. Det innebär att ett VVS-företag blåser in plast i rören. Sedan härdar man den genom att blåsa in varm luft. Det gör att plasten lägger sig inuti rören och bildar på så sätt en ny yta inuti rören. Då håller rören i minst 20 år till. Det är ett billigare alternativ till att byta ut rören helt och hållet.

Byta stammar

Om det är så att rören är helt slut, och det inte avhjälps med relining bör man byta ut rören helt och hållet. Det är en väldigt stor åtgärd och innebär att man måste gräva upp alla ställen där rören går. Man gräver upp dem på gården, och river ut hela köket och badrummet där rören går. Sedan lägger man i helt nya rör. Sedan renoverar man hela badrummet och köket. Beroende på vilket material man väljer på de nya rören, så håller de olika länge. Gjutjärnsrör är dyrast och också inte helt oväntat de som håller för längst tid, i minst 50-60 år om inte längre. Om man sedan som villaägare eller bostadsägare är försiktig med sina avlopp, kan de hålla mycket längre än så. Åtsminstone en hel generation bör de hålla.

Så bör du hålla avlopp rena

Det är egentligen inte svårt att hålla avlopp rena. Här kommer några bra tips:

  • Se till att alltid rensa govbrunn
  • Håll borta hårtestar i duschen
  • Torka alltid bort matrester med papper
  • Häll regelbundet flera liter hett vatten i avloppet
31 Jul 2019