Relining eller stambyte?

Det vanliga misstaget som en fastighetsägare gör om det upptäcks att rör och ledningar inte längre håller måttet är att man direkt kontaktar ett företag för ett stambyte. Ett omfattande projekt som dels kommer att sätta stora krav på flexibilitet och anpassningsförmåga hos de boende och dels också kommer att kosta mycket pengar.

Märk väl här: ett stambyte kan absolut vara nödvändigt – men i många fall så finns det faktiskt alternativ som kostar mindre och som inte ger en bråkdel av obehag som stambytet för med sig. Att genomföra en relining är ett bra exempel på en sådan metod och om vi först går igenom skillnaderna mellan en relining och ett stambyte så kan vi därefter titta lita närmare på metoden och vad man ska tänka på.

Skillnaden mellan en relining och ett stambyte är enkel att förklara. Vid det senare så byter man ut rör och ledningar i fastigheten och ersätter de gamla med nya. En relining innebär att man reparerar de befintliga; man sprutar – förenklat här – in en slags plast i rören, en plast som stelnar och som därefter gör att stammarna fungera som vanlig igen. Det naturligt positiva i detta är att man slipper riva ut varenda badrum i en fastighet, att man slipper renovera dessa efteråt och att man slipper riva upp golv i exempelvis källaren för att komma åt stammar (som ofta dessutom ligger gömda och är svåra att ta fram).

Relining och fördelen med denna metod jämfört med ett stambyte är att de boende kan vara kvar i sina bostäder, att de slipper flytta (något som i vissa fall är fallet under en period) och att man slipper dela exempelvis dusch med sina grannar. En relining går relativt fort att genomföra och är baserat på allt detta att föredra. Varför väljer då inte alla fastighetsägare denna lösning? Primärt av två anledningar.

  • Ett stambyte kan behövas oavsett. Handlar det om att samtliga badrum är slitna och har en dålig funktion så kan ett stambyte vara nödvändigt och en god investering för framtiden. Att göra allt på en gång och slippa de mindre renoveringarna kan faktiskt vara bättre i många fall. Dessutom så får man svart på vitt att fastigheten verkligen kommer att hålla under en lång, lång tid framöver – både sett till stammarna och sett till hur badrum (i vissa fall kök) ser ut.
  • Ny metod. Relining är en relativt ny metod och det är av den anledningen svårt att dra några klara slutsatser om hur det verkligen fungerar och hur hållbart resultat man får. Säg att den första reliningen genomfördes för ungefär tjugo år sedan och att den fortfarande håller måttet. Det är tjugo år – men hur ser det ut om fem? Vid ett stambyte så vet man vad man får för sina pengar på ett helt annat sätt. Att det ser extremt lovande ut går dock inte att förneka och dessutom så utvecklas metoden och teknikerna ständigt. Mycket talar för att en relining är framtidens lösning – men just nu så ska man nog se det som ett ypperligt komplement snarare än som en fullgod ersättare till ett stambyte.

rörbyte

15 Jul 2016