Så arbetar VVS-hantverkare i Stockholm

Det finns tusentals rörmokare bara i Stockholm. Som rörmokare delar du verkligen marknad med dessa tunsentals andra inom samma bransch. Du konkurrerar med dem samtidigt, och i alla fall hittills har det inte inneburit någon större fara om minskad efterfråga. Hittills har marknaden fortsatt växa, vilket vi lär se den allra närmaste tiden. Med den folkökning som Stockholm ser just nu, med en fullastad buss med folk som flyttar in till Stockholm varje dag lär inte efterfrågan på bygg- och hantverkartjänster minska den närmaste tiden.

Att börja som egen företagare svårt utan erfarenhet

Som i så många andra branscher är det svårt att starta eget företag utan kontakter och kunder. Då är det bättre att arbeta ett tag för att få de kontakter soh en egen kundstock som man så väl behöver. Har du däremot arbetat ett tag, och kanske fått referenser av nöjda kunder, kan du sedan marknadsföra dig och starta eget företag. Går det sedan bra och du är en duktig hantverkare och får in många uppdrag är det kanske dags att anställa några andra duktiga hantverkare som kan hjälpa dig komma igång och som i sin tur gör att du får in de uppdrag som du så väl behöver för att kunna betala dina anställdas löner.

Viktigt synas där kunderna finns 

För att kunderna ska hitta till dig, är det viktigt att du syns där kunderna finns, och det är på nätet. Många använder Google som sökmotor för att hitta den hantverkare som de behöver. Om du ser till att synas, just med de slags sökord, som kunderna använder när de letar eftet hantverkare, till exempel som rörmokare, VVS-montör, eller så letar de efter till exempel "relining Stockholm" för att de önskar få en rörmokare som är expert på relining och som kan installera det i deras rör, då kan du få de jobben. Därför är det viktigt med reklam och en digital närvaro just där kunderna söker efter den kompetensen.

Komma hem till kunderna

När du sedan kommer hem till kunderna, är det ju din arbetsplast, men deras hem, då är det viktigt att du visar servicekänsla, visar dig tillgänglig för dem och medveten om att göra jobbet så bra som möjligt så de vill att du ska komma tillbaka till dem. Arbetar du på ett företag, i en industri, eller någon annanstans, är det lika viktigt att visa sig flxeibel, visa sig serviceminded och att du lyssnar på dem. Läs mer om hur ett VVS-företag arbetar till exempel med relining.

6 Dec 2018