Så kan arbetet för en badrumsfirma se ut

Det finns en hel debadruml firmor idag som främst sysslar med badrumsrenoveringar. Att det finns ganska många aktörer idag kan givetvis bero på en rad olika faktorer. Kanske har rotavdraget med saken att göra, och kanske att vi är mer trendkänsliga idag än vi var för ett par år sedan.

En firma i Västerås har lagt upp sin arbetsprocess på en blogg på deras hemsida. De skriver om ett arbete som tog 20 arbetsdagar att utföra. De nämner att ett litet enkelt badrum tar mellan 10 - 15 arbetsdagar att renovera, medan en större och mer komplicerad renovering kan ta från 20 dagar och uppåt.

Under första dagen började firman i Västerås med att gå igenom detaljerna för badrumsrenoveringen, det vill säga vad som ska göras och hur det ska göras. En genomgång tar normalt mellan en halvtimme och en timme, skriver de på sin hemsida. Efter genomgången börjar de med ett förebyggande arbete som ska hindra att bostaden skadas. Det handlar till exempel om att täcka golv med masonitskivor eller mjölkpapp. Dörröppningar täcks med plast, och sedan sätter de igång. Det första som normalt sker är pluggning av rör och att inredning demonteras. Sedan rivs ev. väggar och väggbeklädnader.

Vi rekommenderar byte av rör

Demontering av gipsväggar sker under dag två och tre. Under samma period bilas golv för avlopp. Här brukar firman i Västerås rekommendera kunden att byta rör, om de är gjorda av gjutjärn. Idag finns alternativ på marknaden som många anser vara betydligt bättre.

Under dag fyra, i exemplet från firman i Västerås, demonteras befintliga reglar i badrummet. Sedan monteras nya reglar upp, och förstärkningar för exempelvis duschväggar, blandare och handfat sätts upp. De påpekar att nya regler gör gällande att inredning inte får monteras i träskivor. Således är alternativet att montera reglar bakom det som ska fästas på väggen, eller bygga en speciell vägg, som firman kallar för ”säkervattenväggen”. Då monterar man helt enkelt en skiva i plywood bakom våtrumskivan, vilket gör det möjligt att montera i stort sett vad som helst på väggen, utan att annan förstärkning krävs.

Därefter är det en rad olika moment som behöver genomföras. Desto fler blir det om är en mer omfattande badrumsrenovering som ska göras. Större renoveringar innefattar bland annat elinstallationer, montering av nya skivor och tätskikt. Något annat som efterfrågas av många kunder är golvvärme, som även det är ett moment i sig. Arbetet med en badrumsrenovering kan inte förhastas – utan behöver bli rätt in i minsta detalj. 

 

 

26 Apr 2019