Så löser du stopp i vasken

Så löser du stopp i vasken på bästa sätt – Vatten som inte rinner undan, en odör som sprider sig och en allmänt smutsig atmosfär; att se att vasken inte fungerar som den ska är aldrig speciellt roligt. Men, det finns ingen anledning till panik. Vi ska visa några metoder som får vattnet att flöda igen.

Varför blir det stopp i vasken? Det är en fråga som många ställer till andra – exempelvis en rörmokare. Frågan borde snarare ställas till dig själv. Det är nämligen ofta det egna beteendet och den egna lättjan som orsakar stopp i vasken. Hur gör du exempelvis då du använt en stekpanna? Ser du till att hälla ut fettet i ett kärl som får stelna, torkar du ur den med hushållspapper eller gör du – som så många andra – på det sättet att du, helt enkelt, häller fettet ner i vasken? Det fett du häller ner kommer att stelna inuti rören och det kan på sikt leda till ganska svåra skador som kräver kostsamma åtgärder.

Att få stopp i vasken är nämligen bara en försmak av hur detta sämre beteende kan straffa sig – handlar det om exempelvis större mängder fett som leder till slitage på rör- och ledningar så kan en relining eller ett stambyte vara den enda lösningen. Det är värt att tänka på nästa gång du håller i handtaget till din stekpanna och funderar på var du hälla fettet.

Köksvask

Två snabba tips för att lösa stopp i vasken

Även den mest noggranne kommer emellertid att drabbas av stopp i vasken någon gång. Det ligger lite i sakens natur: det försvinner matrester, tvättmedel och annat ner i vasken då vi spolar och dessa saker har en förmåga att dra sig till varandra – efter en tid så har de också växt sig så starka att de försämrar flödet och där du som boende måste agera. Det är lyckligtvis inga större ingrepp som behövs och heller inga dyra produkter, fulla av en massa kemikalier. Nej, de flesta stopp går att lösa upp med relativt enkla metoder och som inte heller kostar många kronor. Vi börjar:

Tips ett - Bakpulver: Ta en kopp och fyll den till hälften med vinäger. Strössla därefter på med några teskedar bakpulver. Låt det dra och passa samtidigt på att fylla – och slå på – din vattenkokare. Häll sedan ner blandningen av vinäger och bakpulver ner i vasken och häll ner det kokande vattnet efteråt. Upprepa om det inte blir bra, ibland kan två-tre gånger krävas.

Tips två - Bikarbonat: Häll bikarbonat – några skedar – i en kopp och blanda med lite salt. Häll ner blandningen i vasken och vänta några sekunder innan du fyller på med lite ättika. Ättika och bikarbonat brukar reagera så var beredd på att det kan spotta och fräsa lite. Ta hett vatten – återigen; vattenkokare är perfekt! – och fyll på. Invänta ytterligare gurgel från vasken. Efter detta kan du spola med vanligt vatten och du kommer att se att allt detta försvinner på samma sätt som du önskat. Klart!

Kontakta en rörmokare om problemen kvarstår

Man ska tillägga att exempelvis en bubblande vask – eller avlopp - kan vara symptom på någonting värre. Detsamma om stoppen – trots att du tänker på vad du häller i vasken – skulle återkomma ideligen. Då kan det vara läge att ringa en rörmokare för ytterligare kontroll. Det kan vara någonting som fastnat och det kan vara så att det helt enkelt är dags för lite mer avancerade åtgärder. Ingenting håller för evigt och gällande exempelvis stammar så kommer du definitivt att tjäna på att ligga i framkant. Anar du oråd – låt en rörmokare se över skicket. Låtsas inte som det regnar, lita på din magkänsla. Fler tips om städning hittar du i bloggen på https://www.städningstockholm.net

26 Sep 2019