Så rensar du dina avlopp

Har dina avlopp slutat fungera? Går vattnet inte ner i avloppet som det borde? Då kan du antingen ringa en rörmokare som kommer och rensar avloppet åt dig, eller så gör du jobbet själv. Ibland kan ett stopp i avloppet bara bero på att det är fullt med hårrester, eller annat som inte bör finnas där. Det kanske luktar lite illa att göra det själv, men det är inte särskilt svårt att rensa avloppet om du bara vill.

Skruva loss röret under handfatet

Om det är i handfatet som det är stopp, kan du ta en titt under handfatet. Där ser de ett antal rör. Om du tittar under det rör som är kopplat till handfatet, kan du skruva av locket som är undertill röret. Ställ en hink först under röret, annars kan du få allt som har stoppat vattnet att rinna ut under handfatet. Det vill man sällan. Dessutom kommer du att behöva hinken under röret då du ska spola handfatets avloppsrör.

rengöra avlopp

Låt vattnet rinna genom röret ner i hinken

När du väl har skruvat av locket kan det rinna ner en massa geggiga saker ur det. Förmodligen är det sådant som har gjort att avloppet har stannat av. Har du väl fått bort det som har stoppat vattnet från att rinna ner i röret, kan du ta en svamp med rengöringsmedel på och röra runt i röret.

Når du inte hela vägen i röret med svampen, kan du ta en flaskrensare och försöka få bort allt som finns där. När du väl har fått bort det med flaskborsten, kan du spola med varmt vatten. Får du fortfarande inte bort allt, kan du värma vatten på spisen, eller koka vatten i en vattenkokare för att få riktigt hett vatten. Det heta vattnet lär lösa det som finns där.

Gör om hela processen tills det rinner igenom

Får du fortfarande inte ett avlopp där vattnet rinner obehindrat bör du göra om hela processen tills vattnet går ner ordentligt. Går det fortfarande inte ner som vattnet ska, kan du skruva loss resten av rörsystemet. Ta bara ett foto först av rören innan du skruvar loss dem, så att du ser hur de ska skruvas ihop på nytt. Vill du inte göra detta, eller att skadan är större än så kanske du ska anlita ett professionellt företag som arbetar med rör.

Så hittar du ett bra företag

Du kan alltid fråga vänner och bekanta om de känner till något bra VVS-företag. Om du inte får något bra svar, kan du alltid rådfråga nätet. Googla då rörmokare plus orten där du bor. Bor du i stockholmsområdet kan du till exempel googla rörmokare Nacka, så får du ett förslag på rörmokare som arbetar nära där du bor. När du har fått några sådana förslag kan du begära in offerter från olika VVS-företag. Jämför efter det priserna, och välj det bästa som du tycker uppfyller de kriterier som du ställer på dem. Fortsätt läsa här om en rörmokare i Nacka: rörmokarenacka.se.

13 Mar 2018