Slipp stopp i avlopp!

Har du också råkat ut för stopp i avloppet? I så fall vet du hur enerverande det är att inte kunna använda avloppet tills du har fått dit en rörmokare som kan åtgärda problemet. Har du otur får du vänta någon dag innan någon som har jour kan komma ut och hjälpa dig med det. Det kan lukta illa medan avloppet krånglar och det blir obehagligt att vara hemma. Då är det bättre att se till så att det inte blir så. Det finns några saker som man själv kan göra för att undvika det. Här går vi igenom det viktigaste.

1. Torka bort allt fett från disken

När du diskar, eller ställer in disk i diskmaskin, är det mycket bättre om du torkar bort allt fett från smutsdisken med papper i stället för att skölja med vatten, då fettet åker rakt ner med vattnet ner i rören. Har du till exempel friterat eller stekt i fett, ska det absolut inte hällas ner i vasken. Sådant bör du hälla i en burk, eller kärl som du slänger, när fettet har svalnat. Sedan slänger du burken eller kärlet med fett i sig.

2. Spola regelbundet med hett vatten

Ett mer effektivt sätt är att spola med hett vatten regelbundet. Och till det krävs att du tar kontakt med ett företag som har en bil med slang och hett vatten som ser till att det heta vattnet sköljer igenom rören helt och hållet. Det handlar då om rörspolning, och brukar mest handla om rörspolning i BRF:er, men även privatpersoner kan låta göra detta i sina villor.

3. Plocka bort alla hårstrån

Se till att plocka bort hårstrån från vasken så det inte inte går ner i den. Hårstrån orsakar direkt stopp i avlopp. Därför bör man antingen skaffa sig en hårfälla från någon handel eller plocka bort dem direkt i duschen. Sedan med jämna mellanrum rensa i golvbrunnen så att allt smuts och hårstrån kommer bort och inte går ner i avloppet.

4. Se upp med smutsen

Även vanligt damm och smuts som går ner i golvbrunnen orsakar stopp i avloppet. Då du städar golv, plocka bort all smuts och häll ner vattnet i toaletten istället för i avloppet så att det inte orsakar stopp. Du kan även skruva bort det närmaste röret under avloppet och rensa rören med en flaskborste och rengöringsmedel. Eller så tar du kontakt med en rörmokare som kommer och rensat avloppet med jämna mellanrum. Behöver du en VVS-montör i Stockholm kan du läsa vidare på: https://www.stockholmvvs.com.

7 Jul 2019