Stambyte eller relining?

Relining har under en tid använts för att bättra på gamla rör utan att genomföra ett helt stambyte. Inte sällan används detta just som ett komplement till stambyte, där delar av rören säkras med relining med andra byts ut helt.

Relining är sällan någon permanent lösning. Istället handlar det om att fodra rören en gång så att de håller i ytterligare ett antal år. Förr eller senare kommer dock rören att behöva bytas ut – det är ingen bra idé att försöka köra med relining hur länge som helst.

Här kan du läsa mer om relining: http://www.relinings.se/.

Stambyte dyrare – men mer långsiktigt

Det långsiktigt bästa beslutet är troligtvis att helt enkelt genomföra ett komplett stambyte. Så måste dock inte vara fallet. Har man gamla rör med smärre problem kan relining helt enkelt vara ett sätt ”klämma ur” det sista ur dem. Det som är viktigt är helt enkelt att vara medveten om att förr eller senare, oavsett hur lång tid det blir, kommer rören att behöva bytas ut helt och hållet.

Att göra ett komplett stambyte är dyrt och tar lång tid. Ska man genomföra det i en större fastighet finns det många skäl att försöka använda rören så länge det går, utan att byta ut dem.

Kan göras på vissa delar

Många gånger slits vissa delar ut fortare än andra. Ett exempel på det är de stammar som hör till köket. Här spolas inte sällan ner fett och anda svårlösliga ämnen vilket tär på rören. Att göra ett helt stambyte endast på grund av att kökets stammar är slitna är omotiverat. I sådana lägen kan det vara en idé att helt enkelt köra med relining på köksstammarna tills det är dags för ett stambyte av hela rörsystemet.

Hur fungerar det?

Relining fungerar som så att en VVS-montör skapar ett helt nytt rör inuti ett gammalt. I många fall används en slags böjbar plast som ska fungera som en ny insida i de gamla rören. Vikten av att välja en god firma är hög. En relining blir aldrig bättre än hur bra den är som utför det. Det krävs ett bra sinne för detalj samt att hantverkaren som utför det är noggrann. De små sakerna kan göra stora skillnader när det kommer till relining.  

Det är inte alla som har goda kunskaper i relining. När du ska välja en firma bör du på förhand fråga om vad de har för erfarenheter av det och om du kan få några referenser. Vikten av att firman är duktig på det är hög, så valet av aktör att anlita är inget beslut som bör förhastas.

10 Aug 2017