Vem har ansvaret för avloppsrören?

Vatten och avloppsledningar kan ibland sättas igen av smuts, avlagringar och diverse andra saker som gör att det blir stopp. Då behöver man ta hjälp av någon som är expert på rör och avlopp.

Vem som ansvarar för avlopp och ledningar i en bostad kan variera. Dels beror det på vad det är för hus, ett flerfamiljshus eller en villa. Men det är den person eller de personer som äger fastigheten ifråga, som har det huvudsakliga ansvaret över avloppsrören. Är det hyreslägenheter det gäller så är det samma där, det är den person som äger huset, alltså fastighetsägaren, som har ansvaret. Får man problem med sina rör eller avlopp i lägenheten så får man helt enkelt ta och kontakta sin hyresvärd, så får den personen reda ut problemet. Äger man däremot sin bostad själv, kanske en bostadsrätt eller en villa, så får man faktiskt ta och lösa problemet själv.

Ingenting konstigt med igentäppta rör

Rör och ledningar i en fastighet kan lätt bli igentäppta med smuts och annat som åker ned där. Vi tvättar oss dagligen i handfat och vi duschar och spolar i toaletten. Det är ingenting konstigt egentligen att det ibland blir stopp eller igentäppt med smuts eftersom vi både tvättar oss och säkerligen också spolar ned mycket saker som inte alls ska vara där. I dusch och handfat åker det med hårstrån och rester av kosmetika när vi tvättar oss, vilket inte är något som gör att rören täppt igen på en gång. Men efter ett tag så kommer det vara flera tusen hårstrån och annat smuts som gör att det kan bli stopp. Vattnet rinner inte ned och man får rensa lite.

Anlita en rörinspektör

Har det åkt ned någonting i avloppen eller i toalettstolen som absolut inte ska vara där, då kanske man behöver anlita någon för att få bukt med problemet. En rörmokare eller någon annan som är expert på rör och avloppsledningar kan komma och hjälpa till ifall någonting har fastnat som inte ska vara i rören. Det kan ibland behövas lite hårdare tag för att bli av med problemet, än att bara göra som man brukar när man rensar avlopp på hår och annat. Är det någonting annat som är fel med rören ifråga så kan en rörinspektör behöva komma och kika på ledningarna. Det kan vara så att det är något som är trasigt som behöver åtgärdas. 

1 May 2020