Vilket golv passar i badrummet?

Att välja ett nytt golv är svårt, att välja ett nytt golv i badrummet är ännu svårare. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta det hela. Detta baserar vi på att man gällande badrummet måste ta ytterligare några parametrar i beaktning och tänka ännu ett varv. Ska du lägga in ett nytt golv i vardagsrummet i Stockholm så är det egentligen enbart en fråga om tycke och smak; du kan välja färg, ytbehandling och material och du behöver inte tänka på exempelvis skydd mot slitage på samma sätt som i badrummet.

I vardagsrummet så kan du välja golv och därefter anlita en golvläggare som utför arbetet på någon arbetsdag. Detsamma gäller dessvärre inte i badrummet. Här är några saker som du bör tänka på:

  • Risk för halka: I och med att du kommer att duscha, bada och tvätta händerna i ditt badrum så kommer också vatten att hamna på golvet. Det innebär att det finns en uppenbar risk för halka. Det här bör man se över - speciellt gäller det familjer med barn.
  • Är det lätt att städa? Den här frågan gäller egentligen alla golv i hela huset. Men, i badrummet så bör man välja ett golv som går att städa på ett lättsamt sätt. Detta då rummet i fråga har en förmåga att bli väldigt smutsigt och att det kräver extra omsorg.
  • Stryktåligt: Frågar du en golvläggare om råd så skulle han förmodligen trycka extra hårt påd en här punkten. Detta i synnerhet då det kommer till väta och vatten. Ett badrumsgolv måste stå emot vatten på ett bra sätt. Därför är den senaste trenden om trägolv lite vansklig sett till att sådana kan ge kortare livslängd. Där krävs det att golvet lackas in ordentligt och på ett korrekt sätt. Ska du lägga in ett trägolv i badrummet så bör du definitivt ta hjälp av en golvläggare - både för att lägga in golvet och för att ytbehandla det.

Rådfråga en golvläggare om vilket golv som passar

Trä är populärt och detsamma gäller även andra naturliga material - gummi, kork och bambu. De fungerar definitivt och de ger ett badrum ett mer personligt och harmoniskt intryck; men de kräver betydligt mer omsorg och skötsel. Om du skulle fråga en golvläggare om råd kring vilket material ditt badrumsgolv skulle bestå av så skulle denne kanske rekommendera några av följande lösningar:

  • Klinkers. Det vanligaste valet. Klinkers ger ett sobert och lyxigt intryck och det är dessutom något som går att variera in i absurdum. Plattorna kan skilja både i färg, i form och i storlek. Det skapar ett utrymme för fantasin. Den enda tydliga nackdelen är att klinkers ofta är hala att gå på; där måste man tänka på strukturen och på storleken. Större plattor blir halare.
  • Stengolv. Golvens Rolls Royce - marmor - är ofta gångbara i badrum. Det ger ett extremt lyxigt intryck. Samtidigt så måste man dock tänka på att marmor är ganska känsligt och lätt kan skadas. I kombination med en högre prislapp och det faktum att golvet ofta blir väldigt kallt - överväg definitivt golvvärme - gör att lösningen kan kosta mer än den smakar. Det är ett golv som passar dig som singel och kanske inte för dig med småbarn.
  • Plastmatta. Ja, faktiskt. Många pekar på plastmattor som en fattigmanslösning. Det är det definitivt inte. Utvecklingen har gått framåt rejält och detta utan att påverka det billiga priset. Du kan få ett väldigt inbjudande, harmoniskt och personligt badrum även med exempelvis vinylmattor. Strukturen gör denna typ av våtrumsmatta behaglig att gå på, dne är lättstädad och den är väldigt tålig mot vatten. Däremot kan just vinyl vara känslig mot rena smällar i form av tappade föremål. Det är den enda egentliga nackdelen sett till hållbarhet kontra pris.

Här finns en golvläggare du kan vända dig till.

25 Oct 2018