VVS – viktigare än du tror

Hur agerar du vid en renovering av ditt badrum; tar du hjälp vid varje detalj, vid något av momenten eller sköter du allt på egen hand? Frågan är relevant sett till att det finns risker med att dels anlita professionell hjälp och att det definitivt finns det in att genomföra en badrumsrenovering på egen hand. En gemensam risk i form av vattenskador och att sådana kan uppstå vid en badrumsrenovering utförd på egen hand är förmodligen något som de flesta kan förstå. Har man ringa kunskap om VVS, om att sätta kakel och klinkers och att installera exempelvis en tvättmaskin – ja, då får man också räkna med att en vattenskada kan komma som ett brev på posten.

Det området lämnar vi således med en varning; ska du sköta VVS och annat på egen hand – se till att läsa på rejält innan och vi kan inte nog poängtera att det sällan är värt det. Du har rot-avdraget; du kan anlita ett företag för alla frågor om VVS och du kan anlita en plattsättare för kaklet.

Värre dock är följande; även om du väljer det rätta alternativet så kan det bli väldigt fel. Det som bör oroa fler personer är nämligen att antalet fuskjobb skjutit i höjden under senare år och att det är något som kommit som en följd av det rot-avdrag som vi ovan nämnde. Kort och gott – fler kan idag renovera, man har råd och som en konsekvens så har också fler företag sett en chans till snabba pengar och där kunskapen är, för att vara diplomatisk, väldigt blygsam.

Det handlar om slarv och det handlar om rena fuskjobb som vid exempelvis VVS lämnar kunderna med vattenskador som kostar extremt mycket att korrigera. Detta speciellt i de större städerna; Malmö, Stockholm och Göteborg har en klar övervikt då det handlar om fuskjobb och detta inom i stort sett alla områden där rot-avdraget går att använda. VVS, snickerier, plattsättning, takläggning – oavsett område så bör man se upp lite extra om man bor i exempelvis Malmö och står inför att renovera i sitt hem.

Tips för att undvika fuskjobb

Det går att undvika och det handlar om ganska enkla metoder som kan förhindra ett fuskjobb. Vi tänkte rada upp några punkter som man bör basera sitt beslut på innan man skriver ett kontrakt och vi kan säga att du står inför att renovera ditt badrum i Malmö och ska anlita en rörmokare för all din VVS:

  • Har denne rörmokare gjort något jobb tidigare och kan tidigare kunder verifiera hans kompetens? Ring några stycken!
  • Behörighet. Naturligtvis; men du måste ställa frågan och det kan kännas pinsamt. Det är dock något som du får ta; ska du ha hjälp med ett så viktigt område som VVS så kan du inte vara nog försiktig.
  • Är företaget i fråga anslutet till någon branschorganisation så är det en rejäl fördel och något som du aktivt ska eftersöka.
  •  
10 Nov 2016